Haavanlehtien alta kurkisti poimuinen mörsky

10 kesäkuuta 2017

Olin toukokuun lopulla katselemassa näsiöitä metsittyneillä peltosaroilla. Ojissa kasvoi leppiä ja suuria haapoja, joiden alta silmiini osui lehtikarikkeen seasta ruskeita uurteisia sienilakkeja, joiden ulkonäkö muistutti korvasientä. Sienet eivät kasvaneet suorassa, vaan kurkistelivat koppa kallellaan ja joskus melkein vaaka-asennossa haavanlehtien seasta. En koskaan ollut nähnyt sellaisia sieniä, mutta arvelin niitä huhtasieniksi. Keräsin kuitenkin muutaman näytteeksi tarkempaa tutkiskelua varten.
 

Sienikirjan kuvauksen mukaan kyseessä onkin huhtasienen sijaan poimukellomörsky. Tämän hauskasti nimetyn sienen lakki on kuin kello tai ylösalaisin käännetty poimuinen kuppi. Poimukellomörskyä luullaan usein huhtasieneksi, mutta mörskyn lakin reuna ei ole kiinni jalassa kuten huhtasienellä.
 


Kirjan tutkimisen jälkeen palasin takaisin ja keräsin löydöstäni innostuneena sienikassin täyteen poimukellomörskyjä. Sienet eivät tarvitse esikäsittelyä, joten ne voi heittää suoraan pannulle. Paistetun poimukellomörskyn maku ei kuitenkaan miellyttänyt minua tai perhettäni, sillä sen maku on mieto, eikä täten huhtasienen veroinen. Mörskyjä voidaan säilöä kuivaamalla tai pakastamalla.
 

Ensimmäiset poimukellomörskyt ilmaantuvat huhtikuun lopulla tai toukokuun alkupuolella. Sieni voi olla paikallisesti runsas ja esiintyä samalla alueella vuodesta toiseen, mutta laji on melko harvinainen ja kasvualue keskittyy eteläiseen ja itäiseen Suomeen, Pori – Tampere – Jyväskylä – Kuopio -linjan eteläpuolelle. Mörskyn kasvupaikkoja ovat ravinteikkaat ja valoisat lehtipuualueet, se suosii varsinkin pajua ja haapaa kasvavia paikkoja.

Halki avaruuden,
nähden tulevaisuuden,
luoden maailman uuden,
seikkaili sieni suurenmoinen.
Ja se onkin tarina ihan toinen.
 
T. Sol
 
PS. Keitähän miljoonassa linnunpöntössä asustaa? Käyhän tarkistamassa omien pönttöjesi tilanne 10. - 11.6. pönttöbongauspäivinä.

Lähteet: Sepon sieniopas; Suomen Luonto Lasse Kosonen 26.5.2017; Runo: Anna/Vierailija T. Sol

Lähetä kommentti