Opi tunnistamaan sata lintulajia!

11 helmikuuta 2017

Montako lintulajia sinä tunnet? Haluaisitko oppia tuntemaan niitä enemmän? BirdLifellä on Suomen juhlavuoden kunniaksi Tunnista 100 lintulajia -kampanja. Siinä ei kilpailla lajien määrällä, vaan tavoitteena on, että mahdollisimman moni meistä havaitsee ja tunnistaa ainakin sata lajia. Kampanjan avulla voit kartuttaa omaa lintulajien tunnistustaitoasi, myös järjestetyillä linturetkillä oppii lisää lajeja, minä olen esimerkiksi osallistunut paikallisen lintuyhdistyksen järjestämille retkille.

Suomessa elää noin 250 lintulajia. BirdLife esittelee joka viikko kaksi uutta lintua, joita voi nähdä kyseiseen aikaan vuodesta. Jos opettelet ne, tunnet tämän vuoden lopussa sata lintulajia! Minulla oli aikoinaan opiskelukaveri, joka tunsi vain yhden linnun, sen nimi oli Lintu.

Kun havainnoit lintuja, voit tulostaa avuksesi BirdLifen sivuilta lomakkeen, johon rastit tuntemasi linnut. BirdLifen sivuille tulee myöhemmin mahdollisuus ilmoittaa tunnistetut sata lajia. Valokuvan mustarastaskoiras oli sinnitellyt viime talven yli ja päässyt jo kevääseen, jolloin sen kuvasin. Myös tänä talvena ainakin yksi mustarastaspariskunta näyttää talvehtivan kaupunginosassamme Lappeenrannan Skinnarilassa.


Sepelkyyhky on huomattavasti kesykyyhkyä isompi, se onkin Suomen suurin kyyhky ja saanut nimensä vaaleasta kauluksestaan eli kaulalla olevasta seppeleestä. Sepelkyyhky on siirtynyt viime vuosikymmeninä metsistä yhä enemmän kaupunkialuille. Tämäkin kyyhkynen oli viime keväänä etsiytynyt pihaamme muuttomatkansa jälkeen haeskelemaan lintulaudan alle tippuneita jyviä.

Alla olevassa kuvassa on harakka meidän pihalta tavoitettuna, alemmassa kuvassa olevan meriharakka-pariskunnan näin puolestaan viime huhtikuussa Lappeenrannan Mikonsaaressa. 

 

 


Yläpuolella esitellyt linnut eivät tarvitse pesäpönttöä, mutta moni muu tarvitsee. Minä aion ripustaa vielä pari kolme pönttöä mökille, kotipihan puihin niitä ei näet enää oikein mahdu. Milloinkahan muuten miljoonan linnunpöntön raja menee rikki?

PS Alustavien tietojen mukaan tammikuuun lopun Pihabongaukseen osallistuttiin ahkerammin kuin koskaan ennen. Tänä vuonna laskennassa nähtiin erityisen paljon pyrstötiaisia. BirdLife julkaisee lopulliset yhteenvedot helmikuun lopussa.

Hän huomasi vanhan kellon
vaihtuneen
minun kovan vihkon


hän piirsi taivaan

sinen

ja meriharakat

hiljaa itsekseen

viisaat harakat
se muuten istuu yksin
eikä parvissa
on ainutlaatuinen

”minä olen oma harakkani

tässä keittiön pöydän ääressä”
Jyrki Pellinen

Lähteet: BirdLife; Wikipedia; Jyrki Pellinen, Jos lähdet pois.

Lähetä kommentti