Vuoden vaihtuessa

31 joulukuuta 2016

Tuntuiko, että vuosi vilahti taas ohi yhtä nopeasti kuin suklaalevy katoaa parempiin suihin?

Muistat, miten lapsena yksi kesälomapäivä tuntui kestävän ikuisuuden. Miksi sitten aikuisena päivät ja vuodet vilisevät silmiemme ohitse aina vain nopeammin? Tutkijat eivät voi antaa yhtä ainoaa oikeaa vastausta tähän maailmanlaajuiseen ilmiöön, vaikka he ovat käyttäneet lukemattomia tunteja ajan tutkimiseen. 

Monet tutkijat uskovat, että avain ajan salaisuuteen piilee siinä, että vanhetessamme toistamme jatkuvasti samoja rutiineja ja koemme samoja asioita aina vain uudestaan.


Tutkijat ovat myös soveltaneet matemaattista kaavaa tutkiessaan, miksi aika kuluu ihmisen ikääntyessä entistä nopeammin. Teorian mukaan viisivuotiaana vuosi tuntuu pitkältä ajalta, koska se muodostaa viidenneksen eli kaksikymmentä prosenttia ihmisen elämästä. Sen sijaan viisikymmentävuotiaalla yksi vuosi edustaa vain yhtä viideskymmenesosaa elämästä, ja sen seurauksena vuosi tuntuisi menevän nopeammin.


Käsitys ajasta on myös kulttuurisidonnaista. Länsimaalainen aikakäsityksemme poikkeaa monista eteläisemmistä tai itäisemmistä kulttuureista tulevien ihmisten aikakäsityksestä. Läntisissä maissa aika on lineaarista. Se on kuin jana, jolla on alku ja loppu ja sitä voidaan mitata. Sen sijaan etenkin Aasian kulttuureissa vallitsee syklinen aikakäsitys. Sen mukaan aika on virtaavaa, eikä sillä alkua tai loppua.

Meidän käyttämän kalenterin mukaan vuodella 2016 oli alku ja loppu, ja siihen sisältyi 366 kalenterivuorokautta karkauspäivä mukaan lukien. Nyt edessämme on 525 600 käyttämätöntä minuuttia, joista koostuu uusi vuosi 2017. Olkoon se sinulle ja minulle hyvä vuosi!

Vuosi vaihtuu

Mietin elettyä elämää,
nyt kun vaihtuu vuosi tää.
Hyviä hetkiä vuodessa tässä,
toisinaan kyynel kimmeltämässä.
Terveys, koti, ystävät hyvät,
siitä muodostuvat elämän jyvät.
Elämän raanua kutoessamme,
raitojen värejä valitessamme,
kirkkaat värit, ilon juovat,
tummat raidat osansa tuovat.
Bertta Bergroth

Tämänkertaiset lähteeni: Kauppakamari. Kansainväliset asiat. Anne Hatanpää; Yle tiede Prisma Studio; Bertta Bergroth, Vuosi vaihtuu.

2 kommenttia

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Tillariina. Sinulle onnea ja iloa ja rakkautta myös täksi, jo alkaneeksi vuodeksi!

      Poista