Purppuranpunainen rohdoskasvi kangasajuruoho

31 heinäkuuta 2015

Mutta mikäs tuo kasvi on? Lenkkipolkuni varteen Lappeenrannan Skinnarilassa oli ilmestynyt roosapurppuraista kasvustoa, jota en tunnistanut. Kotona asia selvisi kasvikirjoja tutkimalla ja googlettamalla: kyseessä on kangasajuruoho. Samassa palautui mieleeni, että muutamaa päivää aiemmin maakuntalehdessä oli ollut "etsintäkuulutus", jossa pyydettiin kansalaisten apua kangasajuruohoesiintymien kartoittamisessa. Tuosta tapahtumasta on nyt aikaa viitisen vuotta.

Kangasajuruohoa olen tavannut sittemmin muuallakin Lappeenrannan seudulla kuivilla kankailla pieninä esiintyminä ja Ruokolahdella Utulan tien varren aurinkoisilla penkereillä laajoina mattoina. 
 

Kangasajuruoho on voimakastuoksuinen ikivihreä puolivarpu, joka leviää eteenpäin pitkillä maanmyötäisillä versoilla ja muodostaa laajoja matalia kasvustoja. Ajuruohoa esiintyy monin paikoin Itä- ja Etelä-Suomessa, mutta missään se ei ole yleinen.
 
Kukattomana kangasajuruoho on hyvinkin huomaamaton, mutta heinäkuussa kukkimisaikana purppuranpunaiset kasvustot erottaa helposti. Mehiläiset keräävät mielellään sen kukista mettä, ja laji onkin hyvä hunajakasvi. Se on myös monille muille hyönteisille tärkeä ravintokasvi. Kangasajuruoho on erittäin tärkeä harju- ja muurahaissinisiiven toukkien ravinnonlähde, sillä nämä perhoset munivat ainoastaan kangasajuruohon kukkiin ja toukat syövät vain ajuruohoa. Sen uhanalaisuusmerkintä on silmälläpidettävä.


Kangasajuruohon rohdosvaikutukset on tunnettu jo varhain. Sitä on käytetty niin yskänrohtona kuin ulkoisesti hauteina ja kylpyinä mm. haavojen, ihon tulehdusten ja kutisevan ihon hoidossa. Jopa morsiamen houkutteluun ja paholaisten karkottamiseen sitä kuuluu käytetyn.

Kangasajuruoholla on miellyttävä aromaattinen tuoksu, ja se onkin tarha-ajuruohon eli timjamin sukulainen. Kasvi sopii hyvin kuivaukseen talven ruoanlaittoa varten. Kangasajuruohoa on helppo siirtää omaan puutarhaan joko luonnossa elävien kasvien siemenistä tai rönsyistä.
 
 
Kotipihaan voi hankkia myös tarha-ajuruohoa eli timjamia. Meillä kotona tarha-ajuruoho toimii hyvänä maanpeittokasvina paahteisessa etelärinteessä. Tiesitkö, että jo roomalaiset maustoivat viininsä ja juustonsa timjamilla? Se sopii käytettäväksi ruoanlaitossa paljolti meiramin tapaan, ja kukkia voi käyttää koristeena salaateissa. Taidanpa käydä saksimassa pihamaalta timjamin lehtiä kaalikääryleisiini.

Sen oletetaan myös virkistävän älyllisiä toimintoja ja poistavan väsymystä eli ennen tärkeää palaveria voisi kokeilla timjamiteen nauttimista.

 
Kimalaiset ja mehiläiset näyttävät pörräävän mielellään myös tarha-ajuruohon kukkasissa. Tästä mesikasvista ne tuottavat tuoksuvaa, hyvänmakuista ja vitamiinipitoista hunajaa!

Ahkera mehiläinen
Mehiläinen toivoo poutaa,
kukkasista mettä noutaa,
syö kun joutaa,
itseksensä turisee,
surisee - zzee.
 

Runon tekijä ei ole tiedossa.

Lähetä kommentti